top of page

Overgangen fra ung til voksen

Kan vi med afsæt i barnets lov §§ 122 – 123 sætte det lange lys på, før den unge fylder 18 år, så overgangen bliver så planlagt og forudsigelig som muligt?

Tag din kollega fra naboafdelingen med og bliv inspireret til et godt samarbejde.

Yderligere information

Overgangen fra ung til voksen er en evig udfordring for såvel familierne som for kommunen. Når unge med nedsat funktionsevne nærmer sig voksentilværelsen, popper der en lang række spørgsmål op, og familien bliver bekymrede for, hvordan de skal navigere i de mange (nye) regler, de nu skal stå overfor.

 

Unge, der fylder 18 år, er i retlig forstand voksne med ansvar for eget liv og egne beslutninger. Det betyder, at det er den unge selv, og ikke forældrene, der som part i sagen skal samarbejde med de offentlige myndigheder og efter evne bestemme over sin egen tilværelse.

 

Mange kommuner har en procedure for forberedelsen af denne overgang, og alligevel skaber overgangen fra ung til voksen ofte usikkerhed hos familierne.

Med §§ 122 og 123 i barnets lov, har vi et fælles regelsæt for forberedelsen af overgangen fra ung til voksen, når den unge har et handicap, og samtidig har vi fået regler i barnets lov kapitel 2 om inddragelse af den unge. 

 

Hvor, hvornår og hvor meget

Kurset kan rekvireres hjem til kommunen og tilpasses kommunens konkrete behov.

  • I står for lokale og forplejning, mens vi har ansvaret for undervisning og undervisningsmateriale

  • Der er undervisning fra kl. 9.00 - 15.30  - gerne med morgenkaffe fra kl. 8.30, så folk kan ankomme og få snakket af, inden vi starter.

 

Indhold

Med afsæt i barnets lov §§ 122 - 123 stiller vi skarpt på de krav, der stilles til inddragelse af den unge og den nødvendige koordinering mellem de sektorer, der skal arbejde sammen om den unge før og efter 18 år.

På temadagen runder vi kort de lovgivningsmæssige rammer

  • Reglerne om inddragelse af børn og unge i deres egen sag

  • Reglerne om ungestøtte og opretholdt anbringelse i barnets lov §§ 114-116 og § 120 – herunder lidt om refusion samt om ungeplanen som styringsredskab

  • Hvilke ydelser kan komme i spil, hvis barnets lov §§ 114-116 eller § 120 ikke kan anvendes – vi tager et kig på servicelovens voksenregler om socialpædagogisk støtte, botilbud m.v. og herunder drøfter vi tilrettelæggelse af en systematisk udredning af den unges behov samt ser på reglerne om handle- og betalingspligt

  • Handicapkompenserende støtte – hvad ophører, hvad kan fortsætte, og hvad kan evt. erstatte

  • Personlig pleje og praktisk bistand efter servicelovens § 83 før og efter 18 år

  • Forsørgelse – hvilke oplysninger er vigtige at bringe videre til Jobcentret, så de kan vurdere, om den unge er uddannelsesparat eller aktivitetsparat, og hvordan indgår UU vejlederen

… og ikke mindst drøfter vi, hvordan vi kan tage afsæt i den unges perspektiv og inddrage af den unge jf. barnets lov kapitel 2 og barnets lov § 123.

 

Afslutningsvis retter vi blikket på reglerne om bisidder, partsrepræsentant og værgemål, når den unge har brug for hjælp efter fyldt 18 år.

 

Undervisningen vil veksle mellem oplæg, debat og spørgsmål fra deltagerne, og principmeddelelser fra Ankestyrelsen vil indgå undervejs.

 

Målgruppe

Kurset henvender sig til alle, der i deres arbejde skal rådgive, vurdere og træffe afgørelse om støtte efter servicelovens regler til børn, unge og voksne, medarbejdere, der skal modtage den unge i Jobcentret og Ydelsesafdeling, UU-vejledere og andre, der har opgaver efter kommunale regler i forbindelse med overgangen fra ung til voksen.

 

Underviser Socialrådgiver og handicapkonsulent Inge Louv

Pris Deltagergebyr 2.750 kr. + moms, som dækker undervisning og undervisningsmaterialer samt morgenbuffet, frokost og eftermiddagskaffe og kage.

Læs her om Erly Bird rabat samt alt om priser, rabatter og praktiske informationer

Tilmelding er muligt helt frem til kursusstart – tilmeldingen er dog bindende fra en måned før kurset

Kurset kan tage udgangspunkt ovenstående beskrivelse eller være en kombination af flere af kurserne for fagfolk. Hvad i har brug for og hvad kurset skal indeholde, finder vi ud af sammen. Du kan udfylde formularen med så mange eller få oplysninger du finder relevante, men jo flere oplysninger, jo mere præcist kan vi skræddersy kurset til jer. Overvej gerne følgende:

  • Kursets tema/emne

  • Antal deltagere

  • Deltagernes forudsætninger 

  • Lokation

  • Mulige dato'er

Thanks for submitting!

bottom of page