Overblik over børnehandicapområdet - kom godt fra start
Børnehandicapområdet er meget stort og overvældende med snitflader til andre bestemmelser i barnets lov og til anden lovgivning. Hvordan navigerer man i de mange regler, hvordan får ny rådgiver indblik i familiernes særlige levevilkår, og hvad indgår i vurderingerne af den kompenserende støtte.
Yderligere information
Kursusdagen er et START kursus for nye og INTRO kursus for andre faggrupper og giver et samlet overblik over de regler og rammer, der er vigtige at få kendskab til, når man som ny sagsbehandler eller som medarbejder i andre dele af den offentlige forvaltning har brug for viden om området.
I alle dele af den offentlige forvaltning vil sektoransvaret være styrende, ligesom sagsbehandlerens kerneydelser, den kompenserende støtte, skal koordineres med andre sektorers tilbud. Det kan derfor være nødvendigt at opnå et kendskab til eller få et brush-up på hele området, så man ikke kommer til at give familierne forventning om at kunne opnå en ydelse i andre sektorer eller afdelinger, det senere viser sig, de ikke er omfattet af.
Indhold
Du vil på kursusdagen få et overblik over de bestemmelser, der er i spil hos børnehandicaprådgiveren eller i et samarbejde med børn & unge-sagsbehandleren.
Vi kommer omkring de særlige livsvilkår, familier med børn med handicap lever under og drøfter hvordan, vi kan inddrage børn og forældre i deres eget liv og deres egen sag.
Med afsæt i de handicappolitiske grundprincipper drøfter vi bestemmelser i barnets lov om
-
§ 2 støtte ydes med afsæt i barnets perspektiv
-
§ 5 inddragelse af barnet
-
§ 8 tilrettelæggelse af sagsbehandlingen
-
§§ 18, 19 og 20 screening, afdækning og børnefaglig undersøgelse
-
§ 10 stk.3 straks iværksættelse og § 12 forsyningsforpligtelsen
-
§ 10 stk.4 særlige sagsbehandlingsregler for særlige dagtilbud og hjemmetræning
En kort snak om
-
hvordan indsatserne i § 32 kan anvendes for børn og unge med handicap
-
anbringelse og tilskud til forældrebetaling af behandlingsmæssige årsager
-
ungestøtte efter §§ 114 – 121
-
rådgivningsmuligheder i barnets lov (DUKH, VISO m.v.)
Kapitel 8 - et ganske kort kig på reglerne
-
§ 81 stk.1 rådgivning, undersøgelse og behandling
-
§§ 82-85 særlige dagtilbud og hjemmetræning
-
§§ 86 – 87 merudgifter og tabt arbejdsfortjeneste
-
§ 89 ledsagerordning
... med særlig opmærksomhed på
-
§ 90 stk.1 nr. 1-11 – om sagsbehandlingsreglerne, når indsatsen ydes af andre afdelinger f.eks. visitation til hjemmehjælp, hjælpemiddelafdeling, genoptræningsafdeling m.v.
Undervejs skaber vi overblik over reglerne, hvordan de spiller sammen, og hvordan vi med et skarpt blik på snitflader og sektoransvar, håndterer helhedssynet.
Afsluttende kaster vi et blik på metoder til udredning og undersøgelse og drøfter mulighederne for samtidig opfølgning på alle indsatser.
Formålet er at skabe et overblik, så vi kan ikke gå i dybden men må henvise nærmere drøftelser om de enkelte bestemmelser til andre kursusdage.
Målgruppe
Temadagen henvender sig til nyere og mindre erfarne rådgivere samt ledere og andre, der har interesse i børnehandicapområdet f.eks. medarbejdere i hjælpemiddelafdelinger, sundhedsplejen, PPR m.fl.
Selvom du ikke sidder med alle de nævnte bestemmelser, vil du få et udbytte af kurset, da også børn med funktionsnedsættelse og deres familier har brug for en helhedsorienteret indsats, og det derfor er nødvendigt at få et kendskab til indholdet i og samspillet mellem de mange forskellige regler.
Hvor, hvornår og hvor meget
Kurset kan hentes hjem til kommunen og tilpasses kommunens konkrete behov.
-
I står for lokale og forplejning, mens vi har ansvaret for undervisning og undervisningsmateriale
-
Der er undervisning fra kl. 9.00 - 15.30 – gerne med morgenkaffe fra kl. 8.30, så folk kan ankomme og få snakket af, inden vi starter.
Undervisningen vil veksle mellem oplæg fra underviseren, spørgsmål og debat.
Underviser: Selvstændig socialrådgiver og handicapkonsulent Inge Louv
Kontakt Inge Louv på mail@ingelouv.dk om et konkret tilbud, pris mv.
Læs mere om priser, rabatter og praktiske informationer her
Kurset kan tage udgangspunkt i ovenstående beskrivelse eller være en kombination af flere af kurserne for fagfolk. Hvad i har brug for og hvad kurset skal indeholde, finder vi ud af sammen. Du kan udfylde formularen med så mange eller få oplysninger du finder relevante, men jo flere oplysninger, jo mere præcist kan vi skræddersy kurset til jer.
Overvej gerne følgende:
· Kursets tema/emne
· Antal deltagere
· Deltagernes forudsætninger
· Lokation
· Mulige datoer